1. Deși protestele de amploare ale fermierilor și transportatorilor au început pe 10 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a reacționat public abia pe 16 ianuarie 2024, și atunci sub forma unui interviu de tip mesaj acordat unei televiziuni mituite de PSD.
Marcel Ciolacu ne obișnuise, chiar la scurt timp de la preluarea funcției de premier în cadrul Rotației Guvernamentale, cu o reacție de tip pompier din filmele de la Hollywood. Cea mai mică încrețitură a suprafeței line care e viața social-economică de la noi îl făcea pe premier să reacționeze spectaculos, de parcă România ar fi intrat în prima zi a Apocalipsei.
Deși impresionant mediatic, abordat de întreaga presă și urmărit de întreaga suflare dintre Dunăre și Tisa, protestul mecanizat n-a stîrnit din partea lui Marcel Ciolacu nici măcar o postare pe facebook, semnată de el și scrisă de alții. Chiar și atunci cînd protestul a lăsat impresia unei scăpări de sub control, Marcel Ciolacu n-a reacționat la proporțiile cerute de o mișcare socială periculoasă. Mulți s-au întrebat Ce se întîmplă cu Marcel Ciolacu, descumpăniți de nepăsarea nefirească a premierului, atît de mult descumpăniți că i-au presupus o resemnare de elevă de pension, căreia iubitul din vis refuză să-i răspundă la avansuri.
Explicația e simplă dacă ne raportăm la felul de a face politică al premierului.
Din iunie 2023, Marcel Ciolacu și-a subordonat întreaga activitate guvernamentală învățăturii Mai întîi la televizor și mai apoi mai vedem dacă facem ceva.
Reacțiile sale disproporționate au vizat exclusiv probleme lesne de rezolvat. Dacă un copac se prăbușea pe șosea, Marcel Ciolacu scria pe facebook despre asta în toiul nopții, convoca o ședință de guvern special dedicată Evenimentului, anunța cu surle și trâmbițe soluționarea problemei ivite, și în sunet de fanfară mediatică mergea la fața locului și asista la mutarea în direct a copacului căzut pe șosea.
Imaginea publică țintită:
Un premier căruia nu-i scapă nimic din ceea ce se întîmplă în viața social-economică, gata chiar și în somn să intervină și se rezolve problema.
Se vede lesne din toate problemele astfel rezolvate de Marcel Ciolacu că era vorba de probleme ușor de rezolvat, de minicrize transformate mediatic de premier în Crize zguduitoare.
Criza provocată de protestul fermierilor și transportatorilor e însă o Criză reală. O criză ivită din acumularea unor mari probleme economice pentru protestatari. Dat fiind că rezolvarea Crizei cere măsuri dureroase pentru Guvern, imposibile dacă ne gîndim că nu mai sînt bani, Marcel Ciolacu nu și-a permis s-o folosească pentru a se înfățișa drept Salvamarul României. În acest context, el a preferat să treacă sub tăcere protestul, comandînd asta și televiziunilor de partid și de stat.
Că premierul n-are soluții adevărate pentru rezolvarea Crizei s-a văzut din încercarea sa penibilă de a-i potoli pe protestatari înșirîndu-le vorbe dulci. Desigur, a nu-ți ostiliza în chip gratuit protestatarii e una din cerințele bunei administrări a unei Crize. Dar dacă protestatarii sînt împinși de dificultăți economice grave, oricît de frumoase ar fi vorbele ele nu-i pot face să renunțe la protest. Dacă venind acasă te întîmpină copii zbierînd de foame, oricîte povești le-ai spune, oricîte scamatorii vesele le-ai face ei, nu se vor întrerupe din zbierat.
Vorbele nu țin loc de mîncare.
2. De cum s-a zvonit că președintele Klaus Iohannis ar putea fi desemnat președinte al Consiliului European în locul demisionarului Charles Michel, PNL a declanșat vasta operațiune – Klaus Iohannis la Bruxelles.
Nimeni nu poate fi sigur dacă președintele României va lua locul lui Charles Michel în iulie 2024. Rămîn o serie de necunoscute ținînd de imprevizibilitățile vieții sau de ceea ce vechea Învățătură zice Omul propune, Dumnezeu dispune. Nu știm dacă Michel se va înscrie pe listele pentru europarlamentarele din Belgia. Nu știm dacă va fi ales. Și dacă va fi ales nu știm dacă va demisiona. Nu-i exclus ca domnia sa să candideze pe listele partidului doar pentru a aduce voturi. Au fost multe cazuri cînd, o dată aleși, politicienii au renunțat la postul de europarlamentar în favoarea celui clasat pe lista de așteptare. Ca să nu mai spunem că nu știm sigur dacă opțiunile se vor opri asupra lui Klaus Iohannis. Pînă în iulie 2024 mai sînt șase luni. Și în șase luni se pot întîmpla atîtea lucruri încît și dacă acum i-ar fi garantat lui Iohannis toți membrii Consiliului, tot n-am putea fi siguri că va fi desemnat.
Așadar, se va ști dacă Klaus Iohannis merge la Bruxelles și din cauza asta demisionează din funcția de președinte abia peste șase luni.
Pe acest adevăr se întemeiază Campania angajată de PNL prin care se avansează ca sigur scenariul demisiei lui Klaus Iohannis și al trecerii lui Nicolae Ciucă pe post de președinte interimar. Scenariul se poate confirma, dar și infirma. Cum însă asta se va întîmpla abia în iulie 2024, pînă atunci PNL dă ca sigur scenariul. Prin asta, conducerea PNL a revigorat activul, primarii. Luînd ca sigur venirea lui Nicolae Ciucă la Cotroceni, PNL-iștii s-au însuflețit, au ieșit din resemnarea de pînă acum, văd deja îndeplinindu-se dorința de a-l vedea pe șeful lor la Cotroceni.
Riscînd o comparație nelalocul ei, vom spune că PNL-iștii aplică scenariul celei de-a doua veniri a lui Christos.
În perspectiva celei de-a doua veniri, creștinii trebuie să ducă o viață curată și, mai ales, să meargă la biserică.
Chiar dacă nu se știe dacă va veni vreodată.
3. La alegerile primare din statul Iowa Donald Trump a obținut un scor zdrobitor.
Valoarea de semnal a rezultatului trebuie deslușită prin luarea în considerare a două fapte:
a) Alegătorii republicani au arătat conducerii Partidului Republican că ei pariază pe Donald Trump.
b) Donald Trump e acuzat în numeroase procese.
Te-ai fi așteptat ca alegătorii republicani să nu parieze pe un candidat implicat în atîtea procese.
Pe de o parte pentru că ar refuza să dea votul unui infractor.
Pe de alta pentru că s-ar teme că Donald Trump n-ar putea legal să candideze.
Cel puțin alegătorii republicani din Iowa au votat pentru Donald Trump dovedind că văd procesele ca pe o hăituire a unui politician.
Semnal, așadar, de neîncredere în justiția americană.
În același timp, alegătorii republicani au optat pentru personajul tumultos Trump în defavoarea echilibraților săi concurenți.
Chiar dacă în alte state rezultatele lui Trump nu vor fi atît de bune, pentru sponsori, pentru stafful de campanie, pentru americani în general, scorul nu bun, ci neașteptat de bun, are efecte spectaculoase.