13.9 C
București
luni, 20 mai, 2024
Google search engine
Mai MulteDezvoltare personalaCele mai frecvente motive de certuri în cuplu, de Crăciun

Cele mai frecvente motive de certuri în cuplu, de Crăciun

Se apropie unul din cele mai frumoase și mai așteptate momente ale anului. De mai bine de o lună, vedem peste tot lumini, decorațiuni, reclame, colinde și filme despre cum trebuie să fie Crăciunul, cu familia perfectă în jurul mesei frumos aranjate, bradul plin de cadouri, toată lumea fericită. 

Dar, deși Crăciunul ar trebui să fie o perioadă de iubire, pace și armonie, de cele mai multe ori nu este așa. Este, mai degrabă, o perioadă caracterizată de tensiuni, stres, cheltuieli, oboseală – pe scurt, o provocare pentru cuplu.

Care sunt, așadar, cele mai frecvente teme de discuții în contradictoriu, cu această ocazie?


⦁ Cu cine ne petrecem sărbătorile?
Se pare că este motivul numărul 1 de ceartă. Unele cupluri împart în mod egal timpul, cu familia fiecăruia. Altele alternează, anul acesta împreună cu familia unuia, anul viitor în vizită la familia celuilalt partener. Dar, de cele multe ori, cineva rămâne nemulțumit de alegerea făcută.
Recomandarea ar fi negocierea unei variante care să fie acceptabilă pentru amândoi, dincolo de ceea ce „trebuie” să faceți, de tradiții sau de presiunea familiei.

Să fie o variantă echitabilă. Însă nu lăsați deciziile acestea pe ultima sută de metri, pentru că le veți gestiona în criză de timp, cu stres și scântei.

⦁ Războiul tradițiilor 
Dacă unul din parteneri obișnuia, în familia sa, să facă ceva anume în fiecare an, de Crăciun, iar celălalt cu totul altceva și nimeni nu vrea să renunțe la obiceiurile sale, o idee ar fi să căutați tradiții noi, pe care să le alegeți împreună și care să vă placă amândurora. Instaurați voi tradiția voastră, ceva agreabil pentru ambii. Familiile voastre se vor obișnui cu ideea, iar dacă nu… măcar voi doi, în cuplu, veți fi bine.

Excesul de alcool
În această atmosferă de sărbători, mai relaxată, pot apărea comportamente care să nu fie pe placul partenerului. Ideal ar fi să vorbiți înainte de vizita respectivă despre cum vă organizați în asemenea cazuri: negociați cine ce va face sau ce (nu) va spune, poate stabiliți de comun acord, dinainte, un semn al vostru la care să opriți paharele sau care să semnalizeze timpul de plecare.

Mai bine stabiliți dinainte, pentru a nu se depăși niște limite de la care, cu siguranță, vor începe certurile.

⦁ Cheltuielile făcute cu această ocazie
Fie că e vorba de cadouri, mâncare în exces sau alte cheltuieli mai mult sau mai puțin necesare, banii pot fi motiv de ceartă. Avem tendința de a cheltui mai mult, de a fi generoși, acesta este spiritul Crăciunului și ne trezim că irosim banii pe lucruri pentru care nu am cheltui, în mod normal.
Recomandarea ar fi aceeași, să ne așezăm amândoi la masă și să stabilim dinainte un buget de sărbători. Să vedem cât putem cheltui și care sunt prioritățile, să fim conștienți de situația noastră financiară reală și să cădem de acord asupra limitelor.

Partenerul petrece prea mult timp cu alții și prea puțin cu tine
Sărbătorile vin la pachet cu diverse evenimente sociale: petreceri la firmă, secret santa, cine suplimentare, ieșiri cu prietenii pe care nu i-a văzut tot anul, vizite la familia extinsă, ceea ce face ca timpul petrecut în cuplu să se diminueze.
Gândește-te că este ceva temporar, în restul anului sunteți oricum împreună. Nu vă cramponați de o zi anume sau de o perioadă, ideal ar fi să petreceți timp de calitate și după Crăciun, nu doar în aceste momente. Se pare că, paradoxal, de sărbători petrecem mai puțin timp în doi, așadar, dacă vei conștientiza acest lucru, nu te vei mai simți neglijat sau neimportant pentru partener.

Cum poți evita conflictele din cuplu, în această perioadă?

În primul rând, să ai așteptări realiste cu privire la sărbători: cu cât ai așteptări mai mari să iasă totul perfect, cu atât mai mare poate fi frustrarea.

Crăciun sau nu, partenerul e același, nu se va schimba. Dacă până atunci făcea sau nu făcea ceva anume, la fel va fi și de sărbători.


Nu mai idealiza Crăciunul! Te poți gândi la el ca la orice alt moment al anului, în care nu ai nicio obligație de a te da peste cap pentru a fi fericit. Este în regulă dacă nu iei cina cu familia sau dacă iei cina singur. Este o zi ca oricare alta, la fel de importante sunt și celelalte 365 de zile ale anului. 


Amână conversațiile delicate până după sărbători! Dacă sunteți deja în conflict, dați-vă un timp de armistițiu, pentru a putea sta liniștiți zilele acestea. Statistica arată că, dacă nu ați apucat să vă despărțiți până pe 11 decembrie, multă lume reia această discuție abia în ianuarie.


Prioritizează ceea ce ai nevoie: continuă să fii tu însuți și concentrează-te pe ce e mai relevant pentru tine. Important e să trăiești așa cum simți, fără să te compari cu alții și familiile lor ”perfecte”, fără așteptări sau pretenții care nu legătură cu realitatea.

Dă-ți voie să te bucuri de această perioadă într-un mod cât mai relaxat și vei descoperi magia sărbătorilor!


Crăciun fericit!

Cristina Andreea Stan
Cristina Andreea Stanhttp://canal33.ro
Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, are studii universitare şi postuniversitare în ştiinţe politice, pedagogie şi psihologie, este autor, editorialist „Psychologies Romania”, fost editorialist ”Ce se întâmplă, doctore?” şi este realizator „La plural”, emisiune dedicată relațiilor de cuplu din perspectivă psihologică și spirituală la Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments